Blog · 22.03.2017

Mitä palveluita TE-toimistolta sitten halutaan?

Tämä kirjoitus on jatkoa edelliseen Työttömänä olemisen sietämättömyys.

Kyselin kavereiltani Facebookin kautta että mitä palveluita TE-toimisto sitten voisi meille tarjota? Sain monenlaisia vastauksia ja vaikka en saanut ihan suoraa vastausta kysymykseeni – tuli esille kaikenlaista, lähinnä palveluiden puutteeseen kuuluvaa huolta.

Työvoimakoulutuksia ei TE-toimistoissa ole (ammatti)korkeakouluista valmistuneille. Mikkelin ja Etelä-Savon alueelta löytyy kyllä juuri nyt koulutus “Ammattikorkeakouluopintojen loppuunsaattaminen”, joka on varmasti oikeasti monelle korkeakoulun keskeyttäneelle ajankohtainen ja heidän tilannettaan selventävä koulutus.

Kaikista työttömistä ei voi leipoa yrittäjiä. Minä olen tähän mennessä käynyt jopa kaksi yrittäjäkoulutusta, enkä kumpaakaan työttömänä ollessani.

Tässä kuitenkin yhteenvetona kavereiltani saadut palautteet lyhyesti asioinnista TE-toimiston kanssa:

  • vastavalmistunut ei ole toimenpidelistalla ensimmäisenä vaikka tuoreimmiltaan hänellä olisi paras mahdollisuus työllistyä
  • palvelua ei saa jos sitä ei osaa vaatia
  • palvelua ei osata tarjota asiantuntijan taidoista/paikallistuntemuksesta tms. johtuen
  • palveluiden ajankohta ei sovi tai niiden saaminen venyy, koska tarvittavaa kurssia ei ole tarjolla juuri nyt
  • TE-toimisto ei osaa yhdistää työtöntä työnhakijaa ja vapaata työpaikkaa vaikka molemmat osapuolet ovat itse aktiivisesti yhteydessä työnvälitykseen.

Kokemuksia TE-toimistossa asioimisesta

Mies 43v. :

“llmeisesti tarvitsen [tutkinnon nimi] ammattitutkinnon, jollainen koulutus alkaisi 2018. Sitä katsottiin. Kyllä  lähtisin vaikka oppisopimuksella [ammatti], jos sellainen olisi mahdollista. Sinne kurssiin on aikaa, niin ehtii hyvin syrjäytyä. Koko ajan vähemmän kiinnostaa lähteä, kun tottuu tähän löysempään rytmiin.”

Nainen 37v., jolla ulkomaalainen puoliso, kertoo:

“Ensinnäkin sen koko Mol:n hakujärjestelmän voisi uusia. Esimerkiksi [ammattiala] alalta puuttuu ajantasalla olevat työnimikkeet, kun omiin tietoihin täytyy työttömäksi ilmoittautumisen yhteydessä lisätä niitä ammattinimikkeitä. Heillä ei ole minun kohdallani ollut tarjota kuin tyyliin jotain [ammattinimike] joita ei ole viimeksi ollut kuin joskus 80-luvulla. Työkkärin tyyppi selitti viimeksi viime vuonna että he eivät pääse lisäämään tuohon käytössä olevaan järjestelmään uusia titteleitä.

En osaa välttämättä sanoa miten he voisivat auttaa itse työnhaussa, ellei ole sitten ihan kädetön niitä hakemaan itse. Työvoimakoulutuksia on koko ajan tarjolla mutta ei kovin monipuolisia.

Käytännössä ei heistä ole mulle ollut mitään hyötyä 6kk työttömyyden aikana. Itse hommasin töitä hakemalla keikkahommia. En tiedä, mutta järjestääkö ne jotain oikean ammattilaisen opettamia cv:n laadintakursseja ja kuinka valmistautua onnistuneeseen työhaastatteluun-kursseja? Jos ei, niin tuollaiselle on varmasti monella tarvetta vaikka itsellä ei olisikaan tarvetta, on niitä sen verran tullut tehtyä.

Ja maahanmuuttajan kotouttamisohjelma on aivan typerä sellaisenaan kaikille. Sitä voisi soveltaa yksilökohtaisesti maahanmuuttajan tausta ja tilanne huomioiden eikä niin että joutuu istumaan 10kk kielikurssilla eri tasoisten ihmisten kanssa ja jossa ei saa englanniksi edes tietoa missä on vessa ja minne soitetaan jos on kipeä, koska pitää puhua suomea jo ennestään.  Myös kaikki paperit ovat suomeksi. Maahanmuuttajan kulttuurishokin hallinta voisi tulla esiin kotouttamisohjelmassa.”

Nainen 28 v. uskonnon, filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja, jatkaa opintoja eri alalle, pohtii:

“Ensinnäkin TE-toimistolla on joskus ollut aika epärealistisia käsityksiä siitä mitä mitkä työt olisivat minulle sopivia. Minulle on esimerkiksi ehdotettu matkaoppaan töitä. Ja minulle on myös ehdotettu, useamman kerran ja vakavissaan, että hakisin papin töitä – vaikka he ovat tietoisia että olen ateisti. Sanoivat että eihän sinun tarvitse sitä työnantajille kertoa ja mitäpä se sinua haittaa, sillä työtähän se vain on.

Olisin halunnut heti työttömäksi ilmottautumiseni jälkeen kurssille jossa tehdään CV ja hakemuksia ja etsitään vapaita työpaikkoja, mutta minulle ilmoitettiin että sellaisille kursseille pääsee vasta pitemmän työttömyysajan jälkeen. Jankutin kurssiasiasta niin pitkään, että pääsin kyseiselle kurssille – tässä meni noin 4kk. Miksi tällaiselle kurssille ei laiteta (halukkaita) heti? Nyt tein ei-niin-täydellistä työn hakua 4 kuukautta ja menetin hyviä opettajan paikkoja sen vuoksi että rekrytoinnit olivat käynnissä juuri silloin.

Mietin myös että miksi ei voitaisi luoda vaikka sähköistä ryhmää samoja töitä etsiville, jossa he voisivat vinkkailla ja antaa vertaistukea samassa tilanteessa oleville. Tämä voisi myös toimia työkkärin tiedostuskanavana jolla nämä ihmiset tavotettaisiin nopeasti ja matalalla kynnyksellä.

Mulla on myös hyvin tiuhaan tahtiin vaihtunut omatyöntekijä. Ja välillä tästä vaihtumisesta ei ole edes minulle infottu – kerran sain tietää työntekijän vaihtumisesta kun soitin omatyöntekijälleni ja hän sanoi ettei ole enää niissä tehtävissä… Siinäpä jäin sitten ihmettelemään mitä tapahtuu ja mitä tekisin

Olen myös käynyt ammatinvalintapsykologilla. Tällaisen palvelun olemassaolosta ei minulle milloinkaan kerrottu  ja myös hyvin nihkeästi suhtauduttiin siihen että halusin hänelle ajan.

Olen aika päättäväinen ja osaan selvitellä asioita ja tiedän miten järjestelmä toimii ja olen myös erittäin sinnikäs – ja paljon olen jankuttanutkin että olen saanut tarvitsemani palvelut. Mutta voin kuvitella että esimerkiksi joku nuorempi ihminen tai henkilö jolla on vähemmän voimavaroja ja tukiverkostoa elämässään tai esimerkiksi ihminen jolla on esimerkiksi jonkin asteinen mielenterveydenhäiriö, voisi pudota aika nopeasti tässä vaiheessa kelkasta. Se että olen päässyt tähän vaiheeseen missä nyt olen (työkkärin omaehtoisen opiskelun tuelle), on vaatinut paljon työtä ja energiaa – energiaa jota esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevalla nuorella ei ole.

Välillä tuntui siltä että käytin enemmän aikaa työkkärin kanssa tappeluun kuin työnhakuun.”

Nainen 41v. entinen maatalousyrittäjä, nykyinen opiskelija:

“Ai palvelua? Koin, että ainoa asia mitä sain oli kyyläystä ja kyykytystä. Helvetilliset selostukset entisestä yritystoiminnasta ja kyselyt ettetkö varmasti ole enää navetassa töissä. Sain 3 kuukauden karenssin silti, koska lopetin maatalousyrittämisen omasta aloitteesta (ei ollut enää kannattavaa).  Ei yhtään työtarjousta, vain kehoituksia että hae tuonne ja tuonne, vaikkei koulutus riittänyt mihinkään näistä paikoista. Tyrkytettiin kodinhoitajakoulutusta vaikka selvästi sanoin että haluan lähihoitajaksi ja myös haen kouluun.

Nythän ne kyylää koulutuksen edistymistä, mutta muuten saa olla rauhassa. Onneksi jatkossa kun koulu ohi, pääsee töihin soten rekryn kautta, toivottavasti.

Ikinä ennen en siis ole ollut työttömänä aiemmin, että olin kyllä tyrmistynyt kun siellä keskitytään nykyään kaikkeen muuhun kuin työpaikkojen “antamiseen” niin kuin minulla oli asiasta käsitys.”

Nainen, 30v., osa-aikatöissä pienellä paikkakunnalla yrityksessä joka ei saanut työntekijää TE-toimiston kautta pyytäessään. Yritys otti naiseen yhteyttä itse, kuullessaan naisen työttömyydestä huhujen kautta:

“Täystyöttömänä olin 3 kk ajan. Sitä ennen olin siis ilmoittautuneena työkkäriin keväästä asti koulun päätyttyä, koska olin osa-aikatyössä määräaikaisesti kesän ajan kaupassa. En hakenut esim. työttömyystukia ollenkaan, olin vain työkkärin listoilla kun jatkotöistä ei ollut tietoa ja ilmeisesti se on käytäntö.

Soittivat kesätyön aikana kerran elokuun lopussa TE-toimistosta, ja totesivat että jees katellaan alkuvuodesta 2017 uudelleen sitten kun kesätyöt jatkuivat lokakuulle asti kaupalla. Siis ne puhelut oli aina oikeasti vaan sellaisia “No kiva juttu että kaikki ok, heippa!” -tyylisiä.

Puhelimesta ei asiakkaalle jää fyysisiä merkintöjä tai muistiinpanoja jollei niitä kaikkia kommentteja konemaisesti kirjoita heti ylös tai nauhoita puheluita. Ja en kulje joka paikassa nauhurin tai muistiinpanovälineiden kanssa koska soitot saattoivat tulla aamusta iltapäivään -välillä milloin vain, ainoastaan tiedossa oli suunnilleen ehkä se päivä milloin soitetaan. Joskus sovittiin tarkka päivä, joskus taas soitti extempore kun “hakusi on umpeutumassa”

Hieman kompensoisi asiakkaan kysymien asioiden edes jonkinlainen eteenpäinvienti/konkreettinen apu. Olisihan se virkailija voinut auttaa vaikka oppisopimusasioiden kanssa tai kertoa esimerkiksi mitä kaikkia mahdollisia paikkoja/yrityksiä [paikkakunta] on hänellä tiedoissa josta voisi suoraankin käydä töitä kysymässä. Ekassa puhelussa kun totesi vaan että “näyttäisi olevan kaivinkonekuljettajan paikka siellä vapaana, se ei varmaan ole ihan sopiva..” ja se siitä. Minä kun kuitenkin mainitsin että olen asunut vasta pari vuotta täällä eikä oikein tietoa missä kannattaisi kysellä töitä.

Olisivat esimerkiksi silloin kertoneet että [nykyinen työpaikka] on aiemmin kyselleet TE-toimiston kautta työntekijöitä, niin olisi edistänyt asioita.”

Oma asiointini TE-toimistossa

Minä sain kuin sainkin soittoni TE-toimistosta viimeinkin ja samalla selvisi syykin, miksi minulle ei oltu soitettu aiemmin. Jostain syystä, jossakin kohtaa järjestelmässä luki minun kohdallani otsikossa että “töissä”. Olen siis ollut työtön 21.4.2016 alkaen ja saan työttömyyskorvausta.  Noh, se on nyt sitten selvitetty.

Saan tehdä itse oman työllistymissuunnitelmani oman asiointipalvelun kautta, mikä on kuulema poikkeuksellista!

Ja saan jatkaa opintoja työttömyysetuudella, mikä on aivan loistavaa. Toki sen joutuu vielä käsittelemään joku lautakunta, mutta TE-toimiston virkailija oli omalla kohdallani (Mikkelissä) todella asiantunteva ja tiesi työmarkkinatilanteen. Sen lisäksi hän pahoitteli hallituksen tekemää 9€ kulukorvauksen poistoa, se oli hänen mielestään hölmöläisen päätös. TE-toimiston sivuilta: “TE-toimisto voi maksaa harkinnanvaraista kulukorvausta, jos osallistut työvoimakoulutukseen, työ- tai koulutuskokeiluun ja työnhaku- tai uravalmennukseen.” Päätoimiset AMK- tai yliopisto-opinnot eivät näitä ole. Typerää.

Nyt opintojen aloittamista estää vain yksi asia ja se on työttömällä tietenkin raha. Yliopisto on 60 km päässä ja myös etänä suoritettavat avoimen yliopiston kurssit maksavat. Voisin toki hakeutua suorittamaan ylempää AMK-tutkintoa, mutta en löytänyt kurssivalikoimasta oikeastaan mitään mielenkiintoista itselleni. En halua ylempää tradenomintutkintoa. Se ei auta minua eteenpäin suunnittelemiani yliopisto-opintojani varten. Summa summarum: oravanpyörässä ollaan.

Mitä tästä pitäisi päätellä?

Asiantuntijapalveluiden laatu heittelee sen mukaan kuka asiantuntijaksi sattuu osumaan. Työllisyyskoulutukseen pääsemiseen vaikuttaa maantieteellinen sijainti ja oma asumispaikka. Työttömän on vaikea opiskella työttömyyskorvauksilla, kun ei pysty mitenkään maksamaan 250€ kurssimaksua yhtenä könttänä.

Mitä tästä pitäisi siis ihan oikeasti päätellä?

En taida päästä alkuperäisestä kysymyksenasettelusta sen pidemmälle kuin takaisin alkuperäiseen toteamukseeni, että työttömänä oleminen on sietämätöntä.

Lisää luettavaa:

Ehdotuksiani työttömyyden hoitoon kuntatasolla.

  • Olisiko mahdollista tarjota työttömille palveluita heti kun he joutuvat työttömäksi, eikä vasta kun työttömyyttä on takana x määrä kuukausia/vuosia? Palveluita pyytävät välittömästi ne, jotka tietävät niitä tarvitsevansa ja heillä on jo jonkinlainen idea mihin he haluavat suunnata seuraavaksi. Ei evättäisi palveluita keinotekoisesti minkään syyn takia.
  • TYP – palveluita tarjotaan nykyään vain vaikeasti työllistyville pitkäaikaistyöttömille. Näistä palveluista olisi hyötyä myös muillekin.
  • Työttömien lääkärintarkastukset ja työkyvyn arvioinnit ovat oleellinen osa työllistymistä. Työnhakijoilla ja varsinkin pitkäaikaistyöttömillä ei ole ollut välttämättä kontakteja kattaviin lääkäripalveluihin ja työttömyyden taustalla saattaa olla puhtaasti terveydellisiä syitä, joita työtön ei itse ehkä hoksaa. Väsymys voi olla jotakin aivan muuta kuin vain huonolaatuista unta ja kroonisten selkäkipujen taustalla voi olla huonosti tutkittu oikea vika.
  • TE-toimiston yhteydenottojen digitalisointi. On vanhanaikaista lähetellä kirjeitä, jotka nykypäivän postinkulussa saattavat viedä jopa useamman päivän. Sähköpostia ja puhelinta/tekstiviestejä tulisi käyttää entistä enemmän.
  • Kunta voisi työllistää (pitkäaikais-) työttömiä kesätyöntekijöiden rinnalla.
  • Jos meillä on etsiviä nuorisotyöntekijöitä, niin voisiko kuntiin harkita työnetsijän pestiä? Paltamon Malli-täystyöllisyyskokeilussa tämmöinen henkilö oli olemassa ja  1-1,5 vuoden aikana hän löysi yli 200 piilotyöpaikkaa pienen kunnan työssäkäyntialueelta (2700 asukasta + 40-50 km). Nämä olivat siis työpaikkoja, joita ei oltu ilmoitettu missään, mutta kun yrityksen ovelle asti tultiin koputtelemaan, niin pieniä tehtäviä ja projekteja oli tekemättä – niille ei vain oltu jaksettu hakea työntekijää.  Miksi ei siis yritettäisi saada työntekijöitä ja tehtäviä kohtaamaan?
  • Valtion tasolla – perustulo.
  • Lukijan ehdotus: CV-nettiä tulisi kehittää pidemmälle. -Tämä on erinomainen idea! Potentiaalia on paljon, miksi siis ei otettaisi mallia vaikka yksityisistä vuokratyönvälitysfirmoista. LinkedIn-profiilin linkkaaminen tai tietojen sieltä vetäminen CV-nettiin olisi iso edistysaskel. Itse olen ollut vuoden verran CV-netin asiakas. Profiilini siellä on luettu tänä aikana 2 kertaa.

Mitä muuta sinulla olisi ehdottaa ratkaisuksi työttömyyteen?

Lisälukemista:

This post has already been read 2329 times!

Minnamoira – Follow me